top of page
Et stort, tomt kontorlokale med mange vinduer.

Konkursutvikling februar: Konkursveksten fortsetter – nesten 1200 ansatte mistet jobben

1. mars 2023

Februar ble nok en tøff måned for norsk næringsliv. I årets andre måned gikk 332 bedrifter konkurs –  en økning på 37 prosent sammenliknet med februar 2022 (242).


– De første månedene av året har stabilisert seg på et høyt konkursnivå sammenliknet med i fjor. Utfordringene hoper seg opp for næringslivet og vi tror at den sterke konkursveksten vil fortsette gjennom året, sier Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group.


Større og mer alvorlige konkurser

Konkursomfanget i februar rammer arbeidstakerne hardt. 40 av bedriftene som gikk konkurs hadde mer enn 10 ansatte og totalt mistet 1185 personer jobben. Det er over dobbelt så mange som i februar i fjor, da 474 mistet jobben. Samtidig meldes det om betydelig nedbemanning i flere bransjer.


– Nesten 1 200 ansatte skyves ut av arbeidsmarkedet, bare i februar. Det er alvorlig for den enkelte, som befinner seg i en situasjon uten inntekt når regningene for barnehage, strøm, forsikring og lån skal gjøres opp. Familier frykter for hvordan de skal få endene til å møtes, fortsetter Aandalen.



Milliarder i omsetning faller bort - store ringvirkninger

Konkurstallene for februar viser at selskapene som gikk konkurs omsatte for over 2,73 milliarder kroner (opp fra 1 mrd kroner samme måned i 2022). Konkursene skaper store ringvirkninger i økosystemene til de omfattede bedriftene– som ikke lenger kjøper inn varer og tjenester.


Blant bedriftene som ble slått konkurs finner vi børsnoterte selskaper som det ferske flyselskapet Flyr og offshorerederiet DOF. Andre kjente bedrifter som måtte kaste inn håndkleet var privatflyselskapet Airwing og netthandelsbutikken Stayclassy.


Etterspørselstørke i bygg og anlegg

Nesten hver tredje konkurs i februar er innen bygg og anlegg. Den siste måneden har 96 bedrifter gått konkurs i bransjen, opp fra 69 bedrifter i februar i fjor. Bygg og anlegg presses av en kostnadseksplosjon på materialer, transport og frakt. I tillegg har økte renter og høy prisvekst redusert etterspørselen for oppussing, restaurering og nye byggeprosjekter betraktelig. Serveringsbransjen er nummer to på konkursstatistikken. I februar gikk 39 serveringsvirksomheter med til sammen 259 arbeidsplasser konkurs.


Forventer et tøft år for bedriftene

2021 og 2022 var preget av kunstig lave konkurstall, grunnet statlige støtteordninger under pandemien. Nå vokser konkurstallene raskt og er på nivåer fra normalåret 2019.


– Bedrifter ble holdt kunstig i live under pandemien. Virkeligheten er tilbake og 2023 kan bli beinhardt. Kundene er usikre og mer avventende. Dessverre går trolig mange bedrifter enda dårligere tider i møte, avslutter Aandalen.

– Vi blir fattigere, men ikke fattige

23. april 2024

Fair Group lanserer Dyrtidsindikatoren – fortsatt dyrt og krevende for husholdningene

17. april 2024

Finanstilsynets inkassotall andre halvår 2023: Sterk inkassovekst på forbruksgjeld blant de unge

8. april 2024

Siste nytt

bottom of page