Konkursutvikling oktober: Regntung høst for norsk næringsliv –konkurshopp på over 20 prosent i oktober

Konkurs- og inkassoveksten fortsatte i oktober for norsk næringsliv. I oktober måned gikk 296 selskaper konkurs i Norge – over 21 prosent flere enn i oktober i fjor. Konkursene blir større og mer alvorlige, mens inkassostatistikken vitner om en krevende høst og vinter.

-Vår forventning fra i sommer om sterk konkursvekst i Norge slår inn også i oktober. Det bekymrer at konkursene blir større og mer alvorlige. Samtidig vitner inkassodataene om at vi går en trøblete høst og vinter i møte, sier Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group.

 

  • Konkursveksten over 21 prosent i oktober: Konkursveksten i norsk næringsliv var sterk i tredje kvartal i år, hvor antall konkurser havnet på 690. Den sterke konkursveksten har fortsatt i oktober. I oktober måned gikk 296 selskaper konkurs i Norge, sammenliknet med 244 i oktober i fjor.

 

  • Inkassotallene bekymrer: Antall saker som går til inkasso er som regel en tidlig indikator på økonomiske utfordringer for næringsliv og husholdninger. Fair Collections inkassodata viser sterk vekst for begge grupper. Så langt i år er antallet inkassosaker registrert på norske husholdninger opp nesten 36 prosent. Dette gir grunn til bekymring, spesielt fordi de store rentehevingene akkurat har begynt å slå inn på husholdningens økonomi.

 

  • Konkursene øker i størrelse: I oktober ble konkursene større og mer alvorlige, både målt i omsetning og antall arbeidsplasser. Dette underbygger trenden fra tidligere i år. Virksomhetene som gikk konkurs i oktober omsatte for nesten 2,2 milliarder kroner, mer enn dobbelt så mye sammenliknet med tilsvarende periode i fjor. 1 003 ansatte ble berørt av månedens konkurser – opp over 44 prosent.

 

  • Serveringsbransjen sliter: I oktober gikk 38 serveringsvirksomheter konkurs, mer enn dobbelt så mange som i oktober i fjor. 212 arbeidsplasser ble berørt. Også agentur- og engrosbransjen hadde en dobling i antallet konkurser, mens bygg- og anleggsbransjen, som fortsatt er den bransjen som er mest utsatt for konkurser, så en nedgang i antallet konkurser. Oslo og Viken stod for omtrent 45 prosent av konkursene i Norge i oktober, spesielt sterk var veksten i hovedstaden med 48 prosent.

 

  • Alarmerende høst og vinter i møte: De store rentehevingene i høst slår inn i lommeboken til norske husholdninger nå i november. Dette er den viktigste kostnadskomponenten for norske husholdninger, og vi venter at renteøkning og energikrise vil føre til en videre sterk vekst i misligholdte regninger. Problemer i husholdningene fører til videre utfordringer i næringslivet. Selv om kredittveksten og forbrukslånsveksten ble redusert noe i tredje kvartal, er det samlet gjeldsnivået svært høyt i norske husholdninger. De viktigste indikatorene peker på fortsatt sterk vekst i inkassosaker og konkurser.

 

Kontakt Fair group for ytterligere kommentarerFølg utviklingen i kreditt- og betalingsmarkedet

Meld deg på Fairs nyhetsbrev og få oppdateringer og nyheter om kreditt, konkurser og inkasso