top of page
Et stort, tomt kontorlokale med mange vinduer

Konkursutvikling februar: Utelivet ikke rammet av korona-konkurser: Kun én nattklubb i Fredrikstad gikk konkurs i februar blant norske utesteder

1. mars 2021

Det har ikke vært færre konkurser i februar måned på 13 år – 256 selskaper måtte kaste inn håndkleet denne måneden. Så langt i år er konkursnedgangen på nesten 50 prosent sammenliknet med i fjor. Til tross for krise i norsk næringsliv, ser de mest utsatte bransjene ut til å unngå konkursspøkelset.


Langt færre konkurser

Korona-pandemien har ført norsk næringslivet ut i en dyp krise. Likevel kan det se ut som konkursene her til lands fortsetter vinterdvalen fra forrige måned. Det er i februar i år så langt registrert 256 konkurser – 99 færre enn i fjor da det ble registrert 355 konkurser samme måned. Det innebærer at antallet konkurser per arbeidsdag i februar i år var på omtrent 13 – ned fra 18 per dag i februar 2020.

 

Ett år med krise – hva nå?

Siden 12. mars 2020 har Norge vært mer eller mindre stengt, med enorme konsekvenser for den norske befolkningen og norsk næringsliv. Vi har ikke sett utslag av krisen i konkurstallene – noe som bekymrer for fremtiden. Med en robust, norsk nasjonaløkonomi har Regjeringen gjennom løpende korona-tiltak sikret støtte til utsatte grupper og næringsliv. Vi frykter at ett år med krise har bygget opp et voldsomt stort etterslep av virksomheter på konkursens rand. Vi forventer at dette vil gi store utsalg når myndighetene kutter det kunstige åndedrettet til næringslivet gjennom støttepakker.

 

Korona-krisen ikke synlige i konkurstallene

Samtlige bransjer har et fall i antallet konkurser i februar. Kanskje mest overraskende er likevel at serveringsbransjen – som en av hardest rammede bransjene – viser stor nedgang i antallet konkurser. I februar gikk 23 serveringssteder konkurs, to tredjedeler av de 33 i februar 2020. Nattklubben Liv Nightclub AS i Fredrikstad var det eneste utestedet på listen over selskaper som gikk overende i februar i år. En annen krise-utsatt bransje er overnattingssteder; I februar gikk kun fire slike konkurs.

 

Lavest antall konkurser på 13 år

Ikke siden 2008, da gikk 135 selskaper konkurs, har det vært et lavere antall konkurser i februar måned, til tross for at samfunnet har vært mer eller mindre stengt i ett år, siden 12. mars 2020. Vanligvis ligger konkurstallene på mellom 300-400 per måned i februar måned. Det er likevel viktig å huske at vi enda ikke ser de forventede ettervirkningen av covid-19, som bygger seg opp nå.

 

Nye økonomiske tiltak

Regjeringen foreslo ved inngangen til februar nye økonomiske tiltak for å demme opp for virkningene av korona-krisen. De nye tiltakene beløper seg på 16,3 milliarder kroner, og er rettet mot permitterte, unge og studenter. Et sentralt enkelttiltak i krisepakken for næringslivet er en forlengelse av kompensasjonsordningen til 1. april for omsetningsfall, som det bevilges fire milliarder kroner til. I tillegg setter Regjeringen av 1 milliard til lokalt næringsliv i kommuner spesielt utsatt.

 

Agder med størst nedgang

I Agder gikk kun 14 selskaper konkurs i februar, nesten 2/3 av de vel 22 i februar 2020. Viken topper listen med 66 konkurser, Oslo med 42 og Rogaland med 24. Det er de samme fylkene som var på toppen av konkurslisten i fjor også, men vi ser en nedgang i antall konkurser sammenlignet med februar 2020 da det ble registrert 82 konkurser i Viken, 72 i Oslo og 37 i Rogaland.


Saken ble også omtalt i DN, se saken her.

Konkursvekst i juni 2024: 37 prosent flere selskaper konkurs siste tre årene – nå går flere virksomheter konkurs enn før pandemien

1. juli 2024

Ingen endring i forsinkelsesrente og-gebyr i juli

26. juni 2024

Fair Group kjøper faktura- og inkassoselskapet Maik

19. juni 2024

Siste nytt

bottom of page