top of page
To kvinner som ser på klær i en klesbutikk.

Handle smart på Black Friday

24. november 2022

I høst har vi opplevd økning i kostnader for tjenester og produkter som strøm, drivstoff og enkelte basis matvarer. På toppen av dette kommer økt inflasjon og heving av renten. 93 prosent av norske husholdninger har fått økte levekostnader. Husholdninger i Norge har gjennomgående fått dårligere råd.


Forbruksforskningsinstituttet SIFO lanserte tidligere i høst en rapport om husholdningenes økonomiske trygghet i 2022. Der kommer det frem at 130.000 norske husholdninger har alvorlige økonomiske problemer, mens ytterligere 280.000 sliter økonomisk.


Fredag 25. november kommer Black Friday, den årlige handledagen som tradisjonelt markerer begynnelsen på julehandelen, og som kan være med på å skape ekstra press på en allerede utforende situasjon. Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, erfarer at mange gjør mye ut av julehandelen når handelsstanden frister med Black Friday- og Cyber Monday-tilbud.


Hos Fair ser vi at antall inkassosaker har økt utover høsten, og tallene for tredje kvartal viser at det er 17,1 prosent flere saker til inkasso enn i tilsvarende kvartal i fjor. Vi er, med utgangspunkt i høstens utvikling, bekymret for at årets julehandel vil bidra til at denne trenden nå holder seg eller til og med øker.


Sandmæl har følgende råd til forbrukere som føler at situasjonen er krevende.


– Still deg alltid disse spørsmålene før du handler:

  1. Trenger jeg dette? 

  2. Kan det kjøpes brukt, leies eller lånes?

  3. Bør jeg heller bruke pengene på noe annet som jeg trenger mer eller som vil gi meg eller andre mer glede?


– Det er mange fristelser i butikkene nå. Derfor er det lett å kjøpe ting du ikke trenger – ting du kanskje kommer til å angre på at du kjøpte.


Men det er også mulig å gjøre god deal og faktisk spare penger på Black Friday. Planlegg kjøpene dine, les deg opp på forhånd og ikke la deg lure til spontankjøp. Slik finner de beste tilbudene og unngår bomkjøp.

Fair Group kjøper faktura- og inkassoselskapet Maik

19. juni 2024

Frykter husholdningenes pressede økonomi tvinger frem ukloke feriepengevalg

13. juni 2024

Større konkurser preger næringslivet: 83 prosent mer verdiskapning tapt hittil i år

3. juni 2024

Siste nytt

bottom of page