top of page
Et stort, tomt kontorlokale med mange vinduer

Konkursutvikling oktober: Regntung høst for norsk næringsliv – konkurshopp på over 20 prosent i oktober

1. november 2022

Konkurs- og inkassoveksten fortsatte i oktober for norsk næringsliv. I oktober måned gikk 296 selskaper konkurs i Norge – over 21 prosent flere enn i oktober i fjor. Konkursene blir større og mer alvorlige, mens inkassostatistikken vitner om en krevende høst og vinter.


-Vår forventning fra i sommer om sterk konkursvekst i Norge slår inn også i oktober. Det bekymrer at konkursene blir større og mer alvorlige. Samtidig vitner inkassodataene om at vi går en trøblete høst og vinter i møte, sier Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group.

 

Konkursveksten over 21 prosent i oktober

Konkursveksten i norsk næringsliv var sterk i tredje kvartal i år, hvor antall konkurser havnet på 690. Den sterke konkursveksten har fortsatt i oktober. I oktober måned gikk 296 selskaper konkurs i Norge, sammenliknet med 244 i oktober i fjor.

 

Inkassotallene bekymrer

Antall saker som går til inkasso er som regel en tidlig indikator på økonomiske utfordringer for næringsliv og husholdninger. Fair Collections inkassodata viser sterk vekst for begge grupper. Så langt i år er antallet inkassosaker registrert på norske husholdninger opp nesten 36 prosent. Dette gir grunn til bekymring, spesielt fordi de store rentehevingene akkurat har begynt å slå inn på husholdningens økonomi.

 

Konkursene øker i størrelse

I oktober ble konkursene større og mer alvorlige, både målt i omsetning og antall arbeidsplasser. Dette underbygger trenden fra tidligere i år. Virksomhetene som gikk konkurs i oktober omsatte for nesten 2,2 milliarder kroner, mer enn dobbelt så mye sammenliknet med tilsvarende periode i fjor. 1 003 ansatte ble berørt av månedens konkurser – opp over 44 prosent.

 

Serveringsbransjen sliter

I oktober gikk 38 serveringsvirksomheter konkurs, mer enn dobbelt så mange som i oktober i fjor. 212 arbeidsplasser ble berørt. Også agentur- og engrosbransjen hadde en dobling i antallet konkurser, mens bygg- og anleggsbransjen, som fortsatt er den bransjen som er mest utsatt for konkurser, så en nedgang i antallet konkurser. Oslo og Viken stod for omtrent 45 prosent av konkursene i Norge i oktober, spesielt sterk var veksten i hovedstaden med 48 prosent.

 

Alarmerende høst og vinter i møte

De store rentehevingene i høst slår inn i lommeboken til norske husholdninger nå i november. Dette er den viktigste kostnadskomponenten for norske husholdninger, og vi venter at renteøkning og energikrise vil føre til en videre sterk vekst i misligholdte regninger. Problemer i husholdningene fører til videre utfordringer i næringslivet. Selv om kredittveksten og forbrukslånsveksten ble redusert noe i tredje kvartal, er det samlet gjeldsnivået svært høyt i norske husholdninger. De viktigste indikatorene peker på fortsatt sterk vekst i inkassosaker og konkurser.


 

Kontakt Fair group for ytterligere kommentarer

Aministrerende Direktør Christian Aandalen

ca@fair.no

+47 92419329

fair.no

Fair Group kjøper faktura- og inkassoselskapet Maik

19. juni 2024

Frykter husholdningenes pressede økonomi tvinger frem ukloke feriepengevalg

13. juni 2024

Større konkurser preger næringslivet: 83 prosent mer verdiskapning tapt hittil i år

3. juni 2024

Siste nytt

bottom of page