top of page
Mann med trillekoffert som går i en flyplassgate

Sterk kredittvekst blant norske forbrukere – forventer at feriepengene brukes annerledes i år

16. juni 2023

Mange nordmenn sliter med å betale regningene sine, og bruken av forbrukslån og kredittkort har økt betraktelig de siste månedene. Fredag morgen kom ferske tall som viser en prisoppgang de siste tolv månedene på 6,7 prosent. Nå frykter mange husholdninger hvordan sommeren blir.


– Privatøkonomien til folk flest er hardt presset. Vi ser 40 prosent flere inkassosaker mot forbrukere enn for ett år siden og husholdningene merker virkelig renteeffekten og høy prisvekst. Mange får ikke endene til å møtes og vi tror at husholdningene vil bruke feriepengene for sommeren 2023 annerledes enn vanlig, sier Trine Teigland, bærekraftsansvarlig i Fair Group.


Norske husholdninger hadde en samlet forbruksgjeld på 156,4 milliarder kroner i mai. Styringsrenten er satt opp fra 0,75 prosent til 3,25 prosent på ett år og fra april til mai steg matvareprisene 2,4 prosent. Den neste høyeste månedsendringen Statistisk Sentralbyrå (SSB) noen gang målt.


Spår taktskifte i gjeldsbetaling

Juni er den store feriepenge-måneden der nordmenn flest opplever å få et betydelig større beløp enn vanlig inn på konto. Historisk sett har trenden vært at forbrukerne bruker mye av feriepengene til å nedbetale gjeld.


Nå kan den skyhøye prisveksten bryte trenden, fordi husholdningene må dekke løpende kostnader og regninger, istedenfor å nedbetale gjeld.


Trine Teigland, bærekraftsansvarlig i Fair Group

– Tidligere år har vist at forbrukerne bruker feriepengene som et viktig virkemiddel for å nedbetale gjeld. I år frykter vi at den kloke trenden blir kraftig endret, fordi kostnadsnivået blant husholdningene er så høyt. Mange finansierer ferien på kreditt og kortsiktige lån, men mange har rett og slett ikke råd. Det kan få skremmende konsekvenser utover høsten, spår Teigland.


Fair Group har tre tips til hvordan husholdningene bør prioritere feriepengene-bruken:


  • Nedbetal dyr gjeld og kortsiktige lån: Det kan være fakturaer som har gått over forfallsdato, kredittkortgjeld eller dyre forbrukslån. Noen typer gjeld har høyere rente og gebyrer enn annen gjeld.

  • Sett av en buffer for uforutsette utgifter: Ekstra feriepenger på konto gir en anledning til å opprette en buffer, eller fylle på en du allerede har. Fortsetter man å sette av et moderat fast beløp hver måned vil det snart danne grunnlag for en mer solid og robust privatøkonomi.

  • Lag et feriebudsjett: Noe av feriepengene kan og bør brukes på nettopp ferie, men planlegg med et godt feriebudsjett. Da blir det enklere å få oversikt over forbruket i løpet av ferien og hvor du eventuelt kan spare inn.

Kenneth Danielsen

Fair Group kjøper faktura- og inkassoselskapet Maik

19. juni 2024

Frykter husholdningenes pressede økonomi tvinger frem ukloke feriepengevalg

13. juni 2024

Større konkurser preger næringslivet: 83 prosent mer verdiskapning tapt hittil i år

3. juni 2024

Siste nytt

bottom of page