top of page

Økonomivettreglene – Ring tidlig, det er ingen skam å be om hjelp

5. april 2023

Norske husholdninger møter påskehøytiden med økonomisk uro. Det stigende rentenivået er på høyeste nivå siden 2008. I tillegg har de siste månedene vært preget av en kraftig prisvekst. Nå håper inkassoselskapet Fair Collection ferske økonomivettregler kan hjelpe påskeklare nordmenn i en krevende tid.


– Renten setter kraftig press på husholdningene. Vi ser at flere får inkassosaker og familier må prioritere hardere. Budsjettet er strammere og det er økonomisk klisterføre for folk flest, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group.


Fair Group har gått gjennom inkassotallene for første kvartal. De viser at antall inkassosaker er opp over 45 prosent for norske husholdninger sammenliknet med tilsvarende kvartal i fjor.


– Inkassotrenden er stigende. Totalt hadde nordmenn ved utgangen av 2022 116,5 milliarder i inkassogjeld. Flere bør ta grep om egen privatøkonomi og prøve å få bedre økonomisk oversikt, fortsetter Aandalen.


I februar steg konsumprisindeksen med 6,3 prosent. Samtidig har Norges Bank satt opp styringsrenten til 3 prosent, det høyeste rentenivået på 15 år. Det betyr at norske husholdninger går inn i påsken med dyrere billån, boliglån og høyere butikkpriser.


Kjøpekraften og den disponible økonomien til husholdningene synker. I løpet av 2022 falt sparingen til husholdningene hele 73,2 prosent. Nedgangen skyldes primært økt konsum som følge av gjenåpningen etter pandemien, men også den svært sterke prisveksten.


Bærekraftsansvarlig i Fair Group, Trine Teigland, tror mange har tatt for lett på kostnadsveksten og renteøkningene.


– Urolige og usikre tider krever konstruktive forslag til løsninger. Vårt viktigste budskap til de som sliter med å betale regningene sine er å be om hjelp tidlig. Få kontroll, ring og be om hjelp, akkurat som ved krevende værforhold i fjellet, sier Trine Teigland i Fair Group.


Vi har latt oss inspirere av de evigaktuelle fjellvettreglene og utformet seks økonomivettregler som vi håper kan hjelpe folk i en utfordrende økonomisk situasjon.


Her er Fairs økonomivettregler:

  1. Planlegg for usikre tider og ha en bufferkonto

  2. Tilpass forbruk etter evne og forhold

  3. Ta hensyn til uforutsette utgifter

  4. Bruk husholdningsbudsjett aktivt for å ha oversikt i privatøkonomien

  5. Vær forberedt på endinger i spareplanen

  6. Ring tidlig etter hjelp, det er ingen skam å alliere seg med en erfaren rådgiver

Konkursvekst i juni 2024: 37 prosent flere selskaper konkurs siste tre årene – nå går flere virksomheter konkurs enn før pandemien

1. juli 2024

Ingen endring i forsinkelsesrente og-gebyr i juli

26. juni 2024

Fair Group kjøper faktura- og inkassoselskapet Maik

19. juni 2024

Siste nytt

bottom of page