top of page
Et stort, tomt kontorlokale med mange vinduer

Konkursstatistikk april: Frykter svenske-effekt på norske konkurser – söta bror opplever største konkursras på 20 år

3. mai 2020

Sverige rammes av de verste konkurstallene på 20 år – hos våre naboer i øst var konkursveksten på 35 prosent i april sammenliknet med året før. Nå venter en konkursbølge i Norge når Skatteetaten åpner for å begjære foretak konkurs.


Så langt i år er konkurstallene i Norge flate sammenliknet med 2019. Samtidig er det store mørketall, ifølge Fair Group og Creditsafe.


Sommeren i Norge har mørke skyer over seg, og vi venter et ras av konkurser her til lands slik vi har sett i Sverige. Antallet konkurser så langt i år er kunstige lave, sier Christian Aandalen, partner i Fair Group.


Skatteetaten sender i løpet av et år vanligvis 2 500 selskaper til skifteretten. Det tilsvarer omtrent 200 i måneden. Siden 12. mars er ingen selskap sendt til skifteretten.


Om vi korrigerer for dette etterhenget, i tillegg til den fulle effekten av koronakrisen, blir vi bekymret. Det er all grunn til å rope varsku, sier Per Fjærestad i Creditsafe.


«Svenske tilstander»

Antallet konkurser i Sverige har ikke vært høyere på 20 år. I april har dette tallet gått gjennom taket, og det er nå 778 konkurser, noe som er en økning på over 35% fra samme måned i fjor. I mars var antallet konkurser opp 23 prosent vs 2019 (655 vs 532).


I Sverige er effekten av koronakrisen på næringslivet i større grad tatt ut. Dette er en bedre indikator på hva vi står overfor enn egne konkurstall, sier Aandalen i Fair Group.


Større problemer

Forrige måneds konkurser viser at selskapene som går konkurs blir stadig større. Flere større selskap har gått over ende, slik som Garderobemannen, Ricco Vero, Brandstad, Epinion og Taco Republica.


Overnatting, servering og retailbransjen er normalt bransjer som er konkursutsatt. De samme bransjene blir rammet av koronakrisen, noe som helt tydelig fremgår hvis vi ser hvem som permitterer, avslutter Fjærestad.


Siden januar har vi sett en firedobling av husholdninger som ber om betalingsutsettelser og delbetalinger. Økt kredittid i næringslivet fører til ytterligere problemer.

 

Konkursene blir større

  • I april 2020 er det registrert 248 konkurser i Norge, ifølge Brønnøysundregistrene. I april 2019 var det registrert 290 konkurser.

  • Så langt i 2020 er antall konkurser på 1296 (se tabell under). Det er en nedgang på 4,5% prosent fra året før.

  • Antall ansatte omfattet i konkursene i april er 1752. Så langt i år er over 8700 ansatte omfattet av norske konkurser. Det er en økning på 48% sammenliknet med 2019, hvor det hittil hadde rammet nesten 5900 ansatte.

  • Selskapene som gikk konkurs i april omsatte for til sammen 1,5 milliarder kroner. Så langt i år har omsetning på nesten 13,5 milliarder kroner forduftet som følge av konkurser. Dette er en dobling fra 2019.

  • Flere større og kjente kleskjeder har måtte kaste inn håndkle i April. Dette berører mange butikker og ansatte. Av de mest kjente er Riccovero, Brandstad og Wagner, Masai Clothing Retail Norge AS.


Vår vurdering

  • Restaurantnæringen er under kraftig press. Flere kjente aktører har kastet inn håndkleet, og det kommer til å bli flere konkurser i tiden fremover.

  • Konkursene er større, og rammer flere. Dette er et tydelig signal på mer alvorlige økonomiske utfordringer i Norge i tiden som kommer.

  • Henvendelser knyttet til betalingsutsettelser og delbetalinger har firedoblet seg siden januar viser tall fra inkassoselskapet Fair Collection.

  • Basert på betalingsatferden i næringslivet og i husholdningene venter vi en lang periode med konkurser.

  • Konkursene i april rammer hovedstaden hardest med 814 tapte arbeidsplasser.

Konkursoppgang på 16 prosent – julehandelen kan gi nyåret en tøff start

1. desember 2024

PlussMobil: – Gjennom Fair opplever vi at kundene behandles med respekt

28. november 2024

Svindlere utgir seg for å være Fair Collection

27. november 2024

Hender som holder en telefon sett forfra, med rødlysende varselstrekant

Siste nytt

bottom of page