top of page

Konkursvekst i juni 2024: 37 prosent flere selskaper konkurs siste tre årene – nå går flere virksomheter konkurs enn før pandemien

1. juli 2024

Konkurstallene for juni 2024 viser en betydelig økning i konkurstakten i Norge. Totalt måtte 360 bedrifter kaste inn håndkleet før sommerferien, noe som er en oppgang på nesten 37 prosent sammenliknet med 2021 og 8,4 prosent sammenlignet med fjoråret, hvor 332 bedrifter gikk konkurs.


- Den vedvarende økonomiske usikkerheten fortsetter å skape store utfordringer for mange norske bedrifter. Både inkasso- og konkursstatistikken vitner om at næringslivet får stadig større problemer, og vi går inn i sommeren med et konkursomfang på et langt høyere nivå sammenliknet med de siste årene, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection.


Jevn konkursvekst siste årene

Fasiten for første halvår i år viser at hele 2073 selskaper gikk konkurs i Norge, sammenliknet med 1921 i første halvår i fjor. Det er en konkursvekst på nesten 44 prosent sammenliknet med første halvår for tre år siden, og seks prosent over 2019.


- Gjennom pandemien falt konkursomfanget betraktelig, hvor antall konkurser i 2021 var bemerkelsesverdig lavt. Siden 2021 er omfanget nå opp over 40 prosent og på nivåer over 2019. Denne utviklingen tror jeg det er få som har fått med seg, sier Aandalen.


Flere bransjer er rammet

Bygg- og anleggssektoren er historisk sett den største enkeltbransjen i konkursstatistikken, og utgjør vanligvis mellom 20 og 30 prosent av antall konkurser. Ofte preges bransjen av høy etableringstakt, svak økonomi og krevende garanti- og likviditetskrav. I juni gikk 108 virksomheter konkurs i denne bransjen – det innebærer at tre av ti konkurser kommer i denne bransjen.


- Bransjen har over lang tid vært preget av lavere aktivitet og finansielle utfordringer, noe som gjør situasjonen ekstra vanskelig for mange aktører. Basert på statistikken er det behov for å se på hvordan rammebetingelsene kan styrkes for bransjen, sier han.


Tall fra Boligprodusentene gir håp for nyboligmarkedet, som etter mange måneder med reduksjon viser tegn til utflating. 34 serveringssteder gikk over ende i juni i år.


Store konkurser preger markedet

Som Fair rapporterte på i slutten av mai, blir konkursene større og mer alvorlige. I løpet av årets fem første måneder har verdier for 15,9 milliarder gått tapt, det er 83 prosent mer enn tilsvarende periode i fjor, da 8,7 milliarder i verdi ble barbert bort.Kenneth Danielsen

Konkursvekst i juni 2024: 37 prosent flere selskaper konkurs siste tre årene – nå går flere virksomheter konkurs enn før pandemien

1. juli 2024

Ingen endring i forsinkelsesrente og-gebyr i juli

26. juni 2024

Fair Group kjøper faktura- og inkassoselskapet Maik

19. juni 2024

Siste nytt

bottom of page