
Fair inngår samarbeid med Amnesty International Norge
15. mai 2025
Fair har inngått samarbeid med Amnesty International Norge for å støtte organisasjonens arbeid for grunnleggende menneskerettigheter og LHBT+ rettigheter. Samarbeidet markerer et viktig steg i selskapets forpliktelse til å fremme inkludering, mangfold og likeverd.
De siste årene har menneskerettighetene blitt satt på prøve med flere brudd på internasjonal lov og høyere forekomst av undertrykkelse, diskriminering og urettferdighet. Samtidig ser vi også et tilbakeslag for LHBT+ rettigheter i flere land, også i Europa.
– Nå i 2025 er det både nødvendig og viktig at vi tar et tydelig standpunkt og bidrar til å snu denne utviklingen. Vi mener det er viktig at bedrifter også tar ansvar for å bidra til et rettferdig samfunn for alle, og derfor ble det naturlig for oss å etablere et tettere samarbeid med Amnesty, sier administrerende direktør i Fair Group, Christian Aandalen.

Stolt regnbueambassadør
Samarbeidet innebærer at Fair blir offisiell regnbueambassadør for Amnesty. Sammen skal de to organisasjonene jobbe for skeives rettigheter og trygghet, både i Norge og globalt.
– Vi er glade og stolte over å ønske Fair velkommen som Regnbueambassadør. I en tid hvor skeives rettigheter settes under press både internasjonalt og her hjemme, er det viktig at næringslivet tar tydelig stilling. Fair viser med sitt engasjement at de står opp for likeverd, inkludering og mangfold – ikke bare i ord, men i handling. Deres støtte er avgjørende for vårt arbeid med kampanjen «Trygg hos oss», og vi ser frem til et sterkt og meningsfullt samarbeid i året som kommer, sier markedssjef i Amnesty International Norge, Jørgen Lindbäck-Larsen.
Samarbeidet med Amnesty bygger videre på et allerede brennende engasjement for Pride og den rettighetskampen Pride representerer.
– I juni hvert år har vi delt ut regnbuearmbånd til ansatte og fylt kontoret med regnbuens farger for å synliggjøre vårt standpunkt og skape internt engasjement. Denne synliggjøringen er viktig, men vi har også et ønske om å være en mer aktiv aktør i kampen for en mer rettferdig verden. Gjennom samarbeidet med Amnesty vil vi styrke vårt engasjement for retten til å være den man er og elske den man vil, gjennom hele året, sier Aandalen.

Aandalen fremhever at Fair skal være en arbeidsplass der alle skal føle seg trygge, sett og verdsatt uansett hvem de er:
– Vi har forpliktet oss til å være en forkjemper for mangfold, inkludering og likeverd. Dette inkluderer å bygge en arbeidskultur som kjennetegnes av respekt, åpenhet og like muligheter for alle. Vi jobber derfor kontinuerlig for å sikre at alle våre ansatte føler seg velkommen og trygge uavhengig av deres seksuelle orientering, kjønnsidentitet, eller andre minoritetsmarkører. Sammen med Amnesty skal vi løfte kunnskapsnivået hos både ledere og ansatte i Fair og avdekke hvordan vi kan bli bedre på å kultivere mangfoldet.
En viktig dag for mange
Samarbeidet mellom Fair og Amnesty lanseres like før en dag som betyr mye for mange. På Norges nasjonaldag feirer vi Norge som en selvstendig og demokratisk nasjon, men 17. mai er også en viktig dato internasjonalt. Flere steder i verden markeres dagen som den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi. I 2004 valgte Verdens helseorganisasjon (WHO) 17. mai som merkedag, fordi det var på denne datoen i 1990 at homofili ble tatt ut av den internasjonale listen over psykiske lidelser.
17. mai er derfor en dag som fremhever betydning av likeverd, felleskap og inkludering, både i Norge og store deler av verden.

Arbeidet for LHBT+ rettigheter er enda ikke over
I mer enn 64 land og stater er homofili kriminalisert og i elleve land risikerer du dødsstraff for å like noen av samme kjønn. I 20 europeiske land kreves det at transpersoner gjennomgår irreversibel sterilisering før de kan endre juridisk kjønn, og hatkriminalitet er utbredt. Homofili ble lovlig i Norge i 1972 og i 2016 ble transpersoner sikret retten til endring av juridisk kjønn. Likevel viser undersøkelser at skeive opplever lavere livskvalitet, mer ensomhet og mer økonomisk usikkerhet enn majoriteten, og nesten halvparten av ikke-heterofile har opplevd diskriminering.
Det er en høy generell aksept i Norge for LHBT+ personer, men skeive er likevel utsatt for hatkriminalitet. Året etter Pride-terroren i Oslo 25. juni 2022 var det økning på 43,7 prosent i antall anmeldelser av kriminelle handlinger motivert av hat på bakgrunn av seksuell orientering. Angrepet under Pride og den potensielle økningen i hatkriminalitet er en smertefull påminnelse om viktigheten av å samarbeide for et tryggere og inkluderende samfunn for minoriteter i Norge.
Emeline Østmo